NA CESTĚ DO ŘÍMA

V září letošního roku se na stránkách Ryanair objevily levné letenky do Říma. A ačkoliv jsme s manželem měli v plánu Krakow a Řím až na jaře, nakonec Itálie zvítězila.
V úterý večer jsme se vydali do Prahy, kde jsme přespali a ve středu ráno v sedm už letěli směr Roma Ciampino. To jen na úvod, ráda bych tady spíše než vyprávění, kde jsme všude byli (i když tomu se asi taky nevyhnu) uvedla informace co, kde a jak. Protože my jsme si všechno hledali sami a pár informací by se nám hodilo. 

Příjezd

My jsme zvolili letadlo, konkrétně od společnosti Ryanair, a to ne z důvodu nějaké preference společnosti, ale z důvodu ceny. Zpáteční letenka vyšla zhruba na 1.400,- Kč na osobu + 60,- Kč rezervace místa (kterou můžete vynechat). Letadlo odlétá z Prahy v 7.00 hodin ráno, takže pokud jste mimopražští budete muset do Prahy přijet už den předem jako my. 
Ubytovali jsme se v DownTown Suites Bělohorská, což jsou apartmány ve zrekonstruovaném činžovním domě kousek od Břevnovského kláštera, s výhledem na Prahu a s velmi dobrou dostupností do centra, kterou jsme tedy nevyužili, ale příště určitě využijeme. :-) Rozhodně můžu doporučit, plus hned před apartmány je zastávka, odkud se dostanete přímo na letiště. I velmi brzy ráno. Stačí nastoupit na tramvaj číslo 25 nebo 35 a jet do zastávky Vypich, odkud jede NBus 910 k terminálu 1 a 2 (i 3).
Na letišti jsme byli poměrně brzo, ale radši dřív než pozdě, že jo. 
Od země jsme se odpíchli asi ve čtvrt na osm a zhruba ve třičtvrtě na devět jsme přisávali na letišti Ciampino. 

Z letiště Ciampino vás do centra odveze několik společností provozujících shuttle buses, jedna cesta vyjde asi na 5 - 6,- Euro na osobu a vyhodí vás na Stazione Termini, což je římské vlakové nádraží, odkud jezdí metro. Můžete také jet taxíkem, to už je o pár desítek Euro dražší. Nebo existuje třetí možnost, a to je autobus číslo 720. Je to normální MHD, jezdící mezi letištěm Ciampino a stanicí metra Laurentina. Tahle varianta, kterou jsme vybrali my, stojí 1,50,- Euro na osobu a jízdenka platí 100 minut. Pokud víte, že budete cestovat MHD častěji, můžete si zakoupit jízdenku na 24 hodin, která vyjde na 7,- Euro.
Pokud máte ubytování někde blízko centra, tak tam se asi nejlépe pohybuje pěšky. Stačí tedy dojet třeba ke Colosseu, Circo Massimo nebo třeba Piazza di Spagna a pak jít po svých.

Castel Sant' Angelo

Ubytování

V Římě se můžete ubytovat téměř na každém kroku, ať už preferujete penzion, apartmán, hotel, airbnb nebo couchsurfing, najdete tady všechno a v jakékoliv čvrti. Já většinou (vlastně vždycky) hledám klasicky přes booking.com. My jsme byli ubytováni v hotelu Sant' Angelo ve čtvrti Prati. Je to asi minutu chůze od Piazza Cavour, tak 15 minut k Vatikánu a v centru jste taky cobydup. Hotel sám o sobě není nijak luxusní, ale personál je super a snídaně úžasné. A přes den jsme tam ani moc času netrávili, max tak dvě hodiny a běželi jsme zase ven do ulic. 

Co navštívit

To je opravdu těžké říct, zřejmě tomu věnuji článek zvlášť a popíšu, kde všude jsme byli nebo respektive, co jsme stihli (a stihli jsme toho docela dost). Každopádně co můžu určitě doporučit je Campo de' Fiori a místní slavné trhy a Ghetto, židovskou čtvrť, která se mi líbila moc, i když je docela malinká. V Ghettu je spousta kosher restaurací, hebrejská kuchyně a židovské muzeum se synagogou. 
Dost ale záleží, proč sem vlasntně jedete - jestli jíst a užívat atmosféru nebo procházet památky a nebo chcete zažít oboje. Rozhodně s sebou ale noste mapu, ta nám moc pomohla :-) A pokud se bojíte, že se nedomluvíte italsky, tak skoro všichni mluví anglicky. Já se italsky domluvím a bylo to super po několika letech zase mluvit, ale bez italštiny se tam bez problémů obejdete. 

Ghetto
Na co pozor

Pozor si dejte na pouliční prodejce, to vám řeknu rovnou. Jedná se většinou o přistěhovalce a prodávají strašný blbosti - selfie tyče, sliz, růže. Narvou vám to až před nos a nutí. Buď je úplně ignorujte nebo rázně říkejte ne. Po Římě je (asi jako všude jinde) dost bezdomovců a žebráků, takže pokud jim nic dát nechcete, taky je ignorujte. 
Řím je docela špinavé město, všude je dost bordel a doprava je víc než hustá. Pokud jedete autem, rozhodně se centru vyhněte. Nikde nezaparkujete, fakt nikde. Auta stojí ve dvou řadách u chodníku, případně na šrafování uprostřed silnice. Při přecházení ulic si taky dávejte pozor, že máte zrovna zelenou nic neznamená :-D 

Jídlo a pití

V Římě na každém kroku. Ať už se jedná o trattorii, osterii, restauraci nebo bar, kde prodávají sendviče, panini, pizzu za pár korun (Eur). Doporučuji trattorie, kde se najíte dobře a levně. Pokud zabloudíte do čtvrti Trastevere, můžu doporučit bar "da Lillo", což je trattoria za rohem slavné "da Enzo", kde si ale nesednete. Za oběd včetně pití a kávy jsme dali dohromady 25,- Eur, cena víc než dobrá, jídlo fantastické, personál moc milý a k espressu dostanete vynikající domácí sušenky. Samozřejmostí je bílý chléb, kterým pak hezky seberete všechnu omáčku co zbyla po těstovinách na talíři. A ceny jsou v těchto trattoriích velmi podobné - jídlo většinou za 7 - 11,- Eur. 
Když chcete jen něco do ruky, s panini neprohloupíte, stojí většinou kolem 3 - 4,- Eur a jsou obloženy většinou rajčetem, rukolou, tuňákem nebo prosciuttem a sýrem. A fakt se z nich najíte. Jako nápoj se samozřejmě v Itálii nabízí víno, ale musím říct, že i místní pivo Peroni není vůbec špatné. Doporučuji si s sebou také vzít nějaké lahve na pití, protože na vodě ušetříte. Po celém Římě se nacházejí tzv. Nasoni, fontánky s pitnou vodou, která chutná báječně.

Nasoni
Pokračování příště

0 Komentářů

Instagram