NA CESTĚ K VRCHOLU BLANSKÉHO LESA

Neboli na Kleť. 

Kleť je všem Budějčákům dobře známá a určitě nejenom jim. Spousta lidí na ni kouká z balkónu a je vidět skoro odevšad. Je to nejvyšší vrchol široko daleko i přesto, že leží jenom 1 084 m. n. m. a jako dítě tam snad jezdil každý z blízkého okolí. Na vrchol vás zavede několik cest. 

Nejjednodušší a nejméně namáhavá je jízda lanovou dráhou, která začíná v Krasetíně a vyveze vás až nahoru k horské chatě. Parkoviště je pod lanovkou, na vrchol Kleti se autem nesmí. Zpáteční jízdenka stojí pro dospělého 180,- Kč a pro dítě 110,- Kč. 
My jsme s sebou měli kočárek, takže jsme lanovkou nejeli a vydali se nahoru po svých. Kolem Kleti jsou různé turistické trasy - červená, modrá, zelená a žlutá. Také cyklotrasa a stopa pro běžky. Každá z cest je z různého směru, takže si podle délky můžete vybrat, jakou zvládnete, případně odkud chcete jít. 

mapy.cz
My jsme si vybrali červenou, ale nešli jsme po ní celou dobu.  Z poloviny vede lesní cestou přes kořeny a kameny, což pěšímu nevadí, ovšem s kočárkem je to trochu problematické. 

Náš výlet začal ve Zlivi, odkud jsme nejeli směrem České Budějovice a Český Krumlov, ale vzali jsme to druhou stranou - tedy přes Brloh a Chvalšiny k Červenému Dvoru. Dojeli jsme až k Penzionu U Huberta, který se nachází asi 3,5 km pod vrcholem Kletě (po červené), naše trasa byla dlouhá 4 km tam a 4 km zpátky. Není to moc, ale vzhledem k tomu, že jsme s sebou měli jedno dítě v kočárku a jedno větší, bylo to akorát.  Kopírovali jsme červenou trasu a pak se vydali po cyklostezce 1166A, která nás vyvedla až k vysílači, respektive horské chatě. Cesta nahoru trvala skoro dvě hodiny, bez dětí si myslím, že by trvala tak o polovinu měné.
Bukový les
Na vrcholu čeká Horská chata Kleť, kde dobře vaří, a po výstupu je to velmi příjemné posezení. Dá se sedět jak uvnitř, tak venku na terase. Obsluha je u baru a doporučuji vyzkoušet jejich proslulou česnečku nebo chléb se šmitcem (jihočeská pikantní pomazánka z nivy). Můžete ochutnat i pivo z pivovaru Hluboká.

Horská chata Kleť
Šmitec
Vedle horské chaty je kamenná rozhledna, která je prý nejstarší kamennou rozhlednou v České republice. Její stavba byla dokončena v roce 1825 a byla postavena na popud Josefa II. ze Schwarzenbergu, původně pro soukromé účely. Určitě stojí zato, není nijak vysoká, ale výhled je fantastický. Na všechny světové strany a když budete mít štěstí na počasí (jako my), uvidíte i vrcholky Alp.

Rozhledna 

Interiér rozhledny

Interiér rozhledny



Výhled z rozhledny 

Vysílač
A pak už jenom zpátky domů. My přijeli až v podvečer, rozhodně je to celodenní výlet (tedy pokud jdete pěšky).

0 Komentářů

Instagram