BORKOVICKÁ BLATA

Dnes tu mám tip na místo, kde jsme byli v pátek, a kam se směle můžete vydat i teď v období karantény. Jsou to Borkovická blata nacházející se severozápadně od města Veselí nad Lužnicí. 

Borkovická blata jsou oblastí, kde dříve probíhala průmyslová těžba rašeliny, ovšem dnes je zde přírodní rezervace, která skýtá spoustu druhů živočichů, rostlin i hub. Rezervaci má na svědomí RNDr. Jiří Bumerl - biolog, který v roce 1993 založil SOŠ pro ochranu a tvorbu životního prostředí právě ve Veselí. Nezmiňuji to náhodou - já jsem měla tu čest tam chodit a v roce 2006 tam odmaturovat. Dnes se už škola jmenuje jinak a i obory jsou tam trochu jiné, ale to je vedlejší. Se školou jsme projeli spoustu míst, která mají co do činění s ochranou přírody a krajiny a tohle bylo jedno z nich. Borkovická blata. 

Pokud pojedete z Českých Budějovic, nejjednodušší je směr na Veselí a pak ve Veselí zahnout na Žíšov nebo Sviny. Odtud přes Borkovice a Mažice k parkovišti u Borkovických blat. Odsud už vede perfektně značená turistická stezka. Celý okruh je dlouhý asi šest kilometrů a je ideální i na procházku s kočárkem.


Naučná stezka Borkovická blata (mapy.cz)

Naučná stezka má dvanáct velkých tabulí a čtyřicet osm malých. Na každé jsou informace o místní fauně nebo floře, místním kraji a těžbě rašeliny, která tu kdysi probíhala.

1.   Naučná stezka Borkovická blata (úvod)
2.   Blatská architektura
3.   Blatský kroj
4.   Využití rašeliny
5.   Rostliny Borkovických blat
6.   Živočichové Borkovických blat
7.   Průmyslvá těžba rašeliny
8.   Rašeliniště
9.   Ruční těžba rašeliny
10. Houby Borkovických blat
11. Revitalizace rašeliniště
12. Řasy Borkovických blat

Pro mě bylo zajímavé čtení o blatském kroji, který je nádherný a jenž byl v každém regionu trochu jiný a ten z Blat je velmi bohatě zdobený - vyšívaný bavlnou, korálky a nebo také zdobený rybími šupinami. 

is.muni.cz


is.muni.cz

Mám ráda botaniku, takže všude, kde byly rostliny, jsem se zaujetím četla a koumala okolí. Zatím je ještě docela brzy, takže jsou to stále "jenom" zelené rostlinky bez květů. To se ovšem změní zhruba za měsíc, pak to na blatech musí vypadat kouzelně. Zvlášť v ranních mlhách. Blata jsou proslulá rosnatkou okrouhlolistou (Drosera rotundifolia L.), dokonce je symbolem naučné stezky. Jedná se o masožravou rostlinu, která roste právě v mokřadech. Ale není jediná! Je jich tam spousty - suchopýr, rojovník, ostřice, borovice blatka (Pinus uncinata subsp. uliginosa), klikva bahenní (Vaccinium oxycoccos L.) a mnoho dalších. Taky vřesy a borůvky, brusinky. Chvíli si člověk připadá jako kdyby se ocitl v jiném geologickém období miliony let nazpátky. Dinosauři už jsou tu ale jen v podobě ještěrek. 😉

Žijí tu ale i živočichové - kupříkladu zde hnízdí jeřáb popelavý (Grus grus), můžete potkat i zmiji obecnou (Vipera berus berus), skokana zeleného (Pelophylas exculentus), když budete mít štěstí tak vážku jasnoskvrnnou (Leucorrhinia pectoralis) nebo motýla batolce červeného (Apatura ilia). A další.








Letos bude dost času na objevování krásných míst po ČR. Tak jen do toho! Máme jich tu habaděj. 

2 Komentářů

Instagram